All for Joomla All for Webmasters

PRVI DVE GARNITURI ZOB STA BREZPLAČNI :)

Kot je jasno, imamo ljudje dve vrsti zob- mlečne in stalne. Mlečni zobki se razvijejo že v času razvoja zarodka, zrastejo pa v času zgodnjega otroštva. Običajno je, da jih v obdobju od šestega do dvanajstega leta zamenjajo stalni zobje. Seveda lahko to obdobje variira pri posameznikih.


Mlečnih zob je dvajset- deset v zgornji in deset v spodnji čeljusti- in si sledijo od središčne linije obraza proti strani v sledečem vrstnem redu: prvi ali centralni sekalec (“enka”), stranski sekalec (“dvojka”), podočnik (“trojka”) ter dva kočnika (“štirica" in “petica”)- kot kaže slika spodaj.

1

Mlečni zobje izraščajo običajno po sledečem vrstnem redu:

-    enke 6.-12. mesec

-    dvojke 9.-16. mesec

-    prvi kočnik- štirica 13.-19. mesec

-    podočnik 16.-23. mesec

-    drugi kočnik- petica 22.-33. mesec


Stalni zobje izraščajo v enakem vrstnem redu, le kasneje:

-    prvi kočnik (“šestica”) in spodnje enke med 6. in 7. letom

-    zgornje enke in spodnje dvojke med 7. in 8. letom

-    zgornje dvojke med 8. in 9. letom

-    spodnje trojke med 9. in 10. letom

-    ličniki med 10. in 12. letom

-    zgornja trojka med 11. in 12. letom

-    spodnja sedmica med 11. in 13. letom, zgornja sedmica med 12. in 13.

-    modrostni zobje med 17. in 21. letom starostiČeprav je ta vrstni red običajen, ni nujno, da se kronološka starost otroka ujema s časom izraščanja. Načeloma pa velja, da če čas izrasti ne odstopa za več kot eno leto od starosti otroka, ni razloga za skrb.Običajno je tudi, da v enakem vrstnem redu tudi izpadajo, čeprav ni redko, da v primeru manjkajočega stalnega naslednika mlečni zob sploh ne izpade in lahko še več let ostane v ustih. Mlečni zobje običajno lažje izpadejo kot stalni (ki jih je potrebno izpuliti) zato, ker jih stalni naslednik poriva ven in dobesedno raztaplja njihove korenine.Razlik med mlečnimi in stalnimi zobmi je veliko, naj jih naštejem samo nekaj. Stalnih zob je regularno 32 in so večji v vseh dimenzijah. Sklenina stalnih zob je bolj prozorna, zato izpadejo bolj rumeni kot mlečni. Skleninske prizme (minerali v sklenini) so pri stalnih zobeh bolje urejene, kar prispeva k večji prozornosti. Obratno je sklenina mlečnih zob bolj neurejena in so zato bolj beli. Korenine stalnih zob so debelejše in daljše.Zdravi stalni zobje ne izpadajo sami od sebe- najpogostejši razlog za spontan izpad lepega stalnega zoba je parodontalna bolezen, kjer se zob nima nikamor več pripeti in pač pade ven (čeprav je to v današnjem času v našem okolju videti relativno redko).

Mati narava nam tako podari dve “garnituri” zob. Znanstveniki se močno trudijo, da bi iz matičnih celic lahko razvili zobe, ki bi nadomestili manjkajoče. Koliko pa je do vsakdanje in cenovno dostopne uporabe takih tehnologij, pa je vprašanje. Zato se v vsakem primeru splača skrbeti za zdravje svojih zob :) 

Ekipa

natalijabudinsekulic

Natalija Budin Sekulić

Maturirala sem leta 1982 na Gimnaziji Šentvid in bila po opravljenem sprejemnem izpitu sprejeta na odsek za stomatologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Takrat smo se mladi odločali za študij lažje kot danes. Bojazni, da ne bomo dobili službe, ni bilo. Če si imel ustrezno spričevalo, si se lahko vpisal, kamor te je vleklo srce.

In mene je vleklo v medicino. Hkrati pa sem vedno rada ustvarjala. Stomatologija, danes se imenuje dentalna medicina, se mi je zdela prava izbira. In je bila. Po mučnih gimnazijskih letih sem končno zadihala, v študiju sem uživala in ga 1988 tudi uspešno končala.

Po opravljenem stažu in strokovnem izpitu sem se zaposlila v Zdravstvenem domu Šiška. Na začetku sem delala v šolski ambulanti Osnovne šole Riharda Jakopiča, potem v obratni ambulanti Litostroj.

Leta 1993 sva se z možem Brunom odločila da greva na samostojno pot. V Ljubljani, v Šiški, na Korotanski 2, sva odprla eno izmed prvih zasebnih zobnih ordinacij v Ljubljani, kjer nas najdete še danes.

Seveda se je na področju dentalne medicine od takrat, ko sem diplomirala, marsikaj spremenilo. Sodobni materiali in nove tehnologije nam odpirajo neskončne možnosti. Neprestano učenje je nuja, hkrati pa veselje, saj delo potem nikoli ni dolgočasno. Po več kot dvajsetih letih delovne dobe se vsak dan srečujem z novimi izzivi, saj je vsak pacient  edinstven, rešitev pa nikoli univerzalna. Za vsakega, ki pride v našo ordinacijo, se trudim najti optimalno rešitev.

Neskončno sem vesela, da nama z možem sledita še najina otroka. Hči Veronika  je diplomirala 2013 in prinesla v našo ordinacijo ogromno novega znanja in energije. Tudi sin Marko je študent dentalne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

 veronikasekulic

Veronika Sekulić

Za nadaljevanje družinske tradicije v tretjo generacijo sem se odločila po maturi leta 2005 z vpisom na smer dentalna medicina na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Po začetnih težkih letih me je študij vedno bolj navduševal in tako sem “padla not”. Že med študijem sem poleg študija velikokrat prišla v domačo ordinacijo in asistirala, z veseljem hodila na izobraževanja doma in tujino in se udeležila polletne izmenjave na Medizinische Universität Graz. Po diplomi spomladi 2013 sem opravila obvezno enoletno pripravništvo in maja 2014 uspešno opravila strokovni izpit za pridobitev licence Zdravniške zbornice Slovenije. Med poletjem 2014 sem delala v šolski ambulanti, konec avgusta 2014 pa sem v Zdravstvenem domu Tržič nadomeščala polivalentno ambulanto, kjer sem imela priložnost delati tako z otroci kot odraslimi.

Cel ta čas delam občasno tudi v domači ambulanti. Posebno me veselita paradontologija in oralna kirurgija. V šolskem letu 2014/15 sem opravljala tečaj paradontologije in pridobljeno znanje smo že takoj uspešno vnesli v naš terapevtski program. Veseli me delo z ljudmi, predvsem z otroci, ki so poglavje zase.

Trudim se, da bi pacientom ponudila celostno, kvalitetno in dolgoročno rešitev njihovih težav z ustno votlino v okviru njihovih želja in zmožnosti, saj je vsak posameznik svoja zgodba. Če pa med tem še izgubijo strah pred zobozdravnikom, je pa zmaga obojestranska.
Implantanti

Zobni vsadki ali implantati so danes zanesljiva, varna in dolgoročno dobra izbira za nadomeščanje manjkajočih zob. Potrebno pa je upoštevati navade in razvade pacienta, splošno zdravje in eventuelna zdravila ter lokalno stanje v ustih. Pri nas se na podlagi kliničnega pregleda, analize rentgenskih slik ter upoštevajoč želje pacienta odločamo, ali so zobni vsadki najboljša rešitev določenega problema.

Prvi pregled brezplačen

Naj vas ne bo strah vprašati - prvi pregled (in tudi nadaljna obravnava) ne boli. Če se pa po njem odločite opraviti potrebne storitve pri nas, je pa tudi brezplačen.

Ali se bojite zobozdravnika?

Sodobno zobozdravstvo je usmerjeno k manj neprijetni, neboleči in pacientu prijazni obravnavi. Nenazadnje pa tudi pacienti, ki se ne bojijo obiskati zobozdravnika in se zavedajo pomena ustnega zdravja, na zobozdravstvenem stolu preživijo bistveno manj časa.

Kje smo?

Korotanska 2

1000 Ljubljana

Obiščite nas

Kontakt

Natalija Budin Sekulić

email: natalija.sekulic@gmail.com

Tel.: 040 455 236, 040 455 235, 01 5058 589

Delovni čas

tor/sre 13.00 – 19.00

čet/pet 8.00 – 13.00

pon po dogovoru