All for Joomla All for Webmasters

pogostavprasanja

Preventiva ali kurativa

Zelo tradicionalno gledano je bila domena zobozdravnika zdravljenje zob ter s časom protetična rekonstrukcija izgubljene zobne mase (po domače rečeno plombiranje, zdravljenja korenin in na koncu prevleke in mostički).

 

Torej posegi, ki so v bistvu že odpravljanje oziroma omiljenje simptomov in znakov bolezni ustne votline in ne zdravljenje vzrokov teh bolezni. Seveda nihče ne mara iti k zobozdravniku, če ni nič narobe in ne boli.

Zakaj bi drezali v osje gnezdo, če ne boli? Na kratko povedano, srečanje zdravnika za zobe in njegovih pacientov je bilo usmerjeno k odpravljanju težav in ne njihovemu preprečevanju. Nato so se vključila še obzobna tkiva- dlesen, pozobnica, alveolarna kost ter zobni cement- brez njih zob ne more obstati v ustih, torej jih je potrebno obdrževati zdrave.

Pregovor pravi, da si pol življenja telo uničujemo, drugo polovico pa porabimo za to, da si zdravje povrnemo. Kar je v glavnem res. V glavnem so za korenito spremembo življenjskega sloga na bolje potrebni zelo močni udarci stresa, ki nam po hitrem postopku dajo vedeti, da smo v bistvu zelo krhki in ne nepremagljivi. Na primer nekateri začnejo po srčnem infarktu, teči, prenehajo s kajenjem, hujšajo in se zdravo prehranjujejo, nekateri celo zamenjajo službo. Mi lahko veliko storimo za svoje zdravje, preden pride do bolezenskih sprememb. In temu se reče preventiva. Beseda preventiva (ali lat. praeventio) v izvoru pomeni predvideti, videti vnaprej. Preprečevati bolezen v našem primeru.

Vendar se tukaj ne bomo ubadali s splošno zdravstveno preventivo, temveč s preventivo v ustih. Gradniki ustnega zdravja so zobje brez kariesa, obzobna tkiva brez vnetij in odsotnost zobnih in čeljustnih nepravilnosti (malokluzij). Medtem ko na zadnjega ne moremo v celoti vplivati, lahko na prva dva v veliki meri. Kako lahko torej preprečimo nastanek dveh najpogostejših bolezni v ustih- kariesa in vnetja dlesni?

Sami lahko poskrbimo za to, da pravilno in dovolj pogosto ščetkamo (ja, nadležno je in to vsi govorijo- ščetkaj, pa ne boš imel problemov). Za to sta vam lahko v veliko pomoč zobozdravnik ali ustni higienik, ki vam lahko pokažeta razne trike, kako bolje očistiti in vam tudi praktično prikažeta, kako učinkovita je metoda čiščenja, ki jo sedaj uporabljate in ali je vaš pribor (ščetka, nitka, pasta in ustna voda) primeren v vašem primeru. Ali potrebujem električno ščetko? Ali moram spirati z ustno vodo? Ali so potrebni fluoridni premazi? Na taka vprašanja morate dobiti odgovore. V naslednjem prispevku pa o preventivnih pregledih.

Kje smo?

Korotanska 2

1000 Ljubljana

Obiščite nas

Kontakt

Natalija Budin Sekulić, dr.dent.med.

email: natalija.sekulic@gmail.com

Tel.: 040 455 236, 01 5058 589

Veronika Sekulić, dr.dent.med., MSc. (Rim)

email: veronika0312@gmail.com

Tel: 040 455 235

Delovni čas

tor/sre 13.00 – 19.00

čet/pet 8.00 – 13.00

pon po dogovoru