All for Joomla All for Webmasters

pogostavprasanja

Ali moj otrok potrebuje ortodontsko zdravljenje?

Zobovje brez kariesa, zdrave dlesni in harmonična okluzija so trije stebri ustnega zdravja.

 

Medtem ko sta prvi dve diagnozi bolezni, so malokluzije nepravilna prostorska orientiranost zob in posledice napačnega rastnega vzorca čeljustnic - po domače narobe ugriznemo.

Starši pogosto, bodisi sami, bodisi na pobudo otroškega zobozdravnika ali zdravnika, peljejo svojega otroka ali mladostnika k ortodontu. Odrasle pa običajno moti neestetski izgled zob, ki vpliva na funkcionalnost in izgled obraza. Posledično se vedno več odraslih odloča za zdravljenje. S tem področjem zobozdravstva se ukvarjajo ortodonti oz. specialisti zobne in čeljustne ortopedije. Na pregledu lahko ugotovi marsikaj; od tega, da je obseg malokluzije tolikšen, da je potrebno večletno interdisciplinarno zdravljenje, do druge skrajnosti, ko zdravljenje ni potrebno.

Da bi imeli orientacijo o obsegu nepravilnosti, so bili razviti različni indeksi. Direktno v ustih ali na modelu izmerimo različne parametre, ki se točkujejo in glede na vsoto točko določimo obseg nepravilnosti. EFO (Eismann-Farčnik-Ovsenik) indeks služi hitri diagnostiki, ki jo izvedemo v ustih v eni seji. Prednosti tega indeksa sta, da je mogoče vrednotiti nepravilnosti ne le v stalnem, temveč tudi v mešanem in mlečnem zobovju. Poleg tega pa upošteva tako morfološke znake nepravilnosti (odprti griz, križni griz, povečan ali zmanjšan previs sekalcev, nagibi vzdolžnih osi zob, ugriz zob na zob, rotacije…) kot tudi funkcionalne znake (nepravilno dihanje, požiranje, žvečenje, razvade ter motena izreka). Izvid da okvirno sliko nepravilnosti. Nadaljna diagnostika vključuje tudi ortopanski ter telerentgenski posnetek glave in dodatna merjenja pri specialistu ortodontu.

Odločili smo se, da bomo za naše paciente uvedli to enostavno in učinkovito diagnostično metodo. Za več informacij pokličite na 040 455 235 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Kje smo?

Korotanska 2

1000 Ljubljana

Obiščite nas

Kontakt

Natalija Budin Sekulić, dr.dent.med.

email: natalija.sekulic@gmail.com

Tel.: 040 455 236, 01 5058 589

Veronika Sekulić, dr.dent.med., MSc. (Rim)

email: veronika0312@gmail.com

Tel: 040 455 235

Delovni čas

tor/sre 13.00 – 19.00

čet/pet 8.00 – 13.00

pon po dogovoru