All for Joomla All for Webmasters

pogostavprasanja

Zobni implantanti / vsadki

Implantat, oziroma zobni vsadek, funkcionalno in estetsko dolgotrajno nadomešča mankajoč zob.

 

Skoraj vsi so narejeni iz titana, so valjaste oblike, imajo okrogel premer, razlikujejo pa se v površinski obdelavi, obliki in načinu same implantacije. Poznamo različne implantne sisteme, najbolj pomembna pa sta pravilna diagnostika ter natančno načrtovanje.

Kako ocenimo, ali je pacient primeren za implantat?

Pomembno je splošno zdravstveno stanje ter pričakovanje pacienta, ugotoviti moramo zakaj je pacient zobe izgubil, predvsem pa ugotoviti kakšen je kostni volumen: horizontalna in vertikalna dimenzija kosti ter gostota kosti. Oceniti pa moramo tudi zmožnost kostne obnove, saj je le-ta pri nekaterih metabolnih boleznih (npr. osteoporoza), pri jemanju nekaterih zdravil (npr. za osteoporozo, nekatere vrste malignih tumorjev…) in pri kadilcih zmanjšana.

Kakšne postopke uporabljamo kirurgi in zobozdravniki?

Pacienta natančno pregledamo in izprašamo, preučimo rentgenske posnetke (ortopan, dentalni CT) ter delovne modele. Ni odveč poudariti, da morajo biti pred vstavitvijo implantata usta zdrava (popravljeni kariesi, zdrava obzobna tkiva in ustna sluznica).

Kdaj implantirati?

Lahko je implantacija takojšnja (izpuljen zob takoj nadomesti implantat), odložena (do 6 mesecev po puljenju) ali pozna (več kot 6 mesecev po puljenju). Kako se bomo odločili je odvisno od stanja kosti, stanja mehkih tkiv ter prisotnosti morebitnega vnetja.

Kakšen implantat izbrati?

Pravilne dolžine in širine, da se vstavi v optimalen položaj: kjer je ustrezno kostno ležišče in pravilen odnos do sosednjih zob in zob v nasprotnem zobnem loku ter skladen s protetičnim načrtom.

Implantacija se običajno izvaja v lokalni anasteziji. Po posegu je možna prehodna oteklina in bolečina, zato je potrebno po operaciji s hladilnimi vrečkami hladiti operativno mesto, da ne zateče in jemati protibolečinske tablete. Šivi se odstranijo 7 -10 dni po implantaciji.

Kdaj lahko implantat obremenimo?

Obremenitev v nekaterih primerih je lahko takojšna, običajno pa čakamo 3 do 4 mesece, da se zobni vsadek vraste. V tem vmesnem času lahko pacient uporablja začasni protetični nadomestek.

Morebitni zapleti med implantacijo

Včasih med samo operacijo ugotovimo, da kostnega volumna ni dovolj. V tem primeru se napravi dograditev čeljustne kosti in se vstavitev implantata odloži za nekaj mesecev.
V zgornji čeljusti lahko pride do prehodnega odprtja nosne in čeljustne votline, ki običajno nima posledic za zobni implantat in splošno zdravje pacienta.

V spodnji čeljusti pa lahko pride do poškodbe živca, kar lahko povzroči prehodno omrtvičenost spodnje ustnice.
Implantat se včasih ne vraste v kost. V tem primeru se ga odstrani in po nekaj mesecih ponovno vstavi.

Obdobje po vstavitvi implantata

Po implantaciji sledi izdelava protetičnega nadomestka. S tem pa se zgodba ne konča. Zobozdravnik mora pacienta spremljati v daljšem časovne obdobju - vsaj 5 let mora hoditi na kontrolne preglede, pacient pa mora vzdrževati ustrezno ustno higieno in skrbeti za zdravo ustno votlino.

Poseg v zobozdravstveni ordinaciji Sekulić


Zobozdravstvo Sekulić je ena izmed prvih ordinacij v Sloveniji, ki ponuja zobne vsadke in se lahko pohvalimo s številnimi uspešnimi posegi in zadovoljstvom naših pacientov. Na tem področju ponujamo ugodne cene in storitve pred in po samem posegu, tako da nas brezskrbno kontaktirajte na e-mail naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Kje smo?

Korotanska 2

1000 Ljubljana

Obiščite nas

Kontakt

Natalija Budin Sekulić, dr.dent.med.

email: natalija.sekulic@gmail.com

Tel.: 040 455 236, 01 5058 589

Veronika Sekulić, dr.dent.med., MSc. (Rim)

email: veronika0312@gmail.com

Tel: 040 455 235

Delovni čas

tor/sre 13.00 – 19.00

čet/pet 8.00 – 13.00

pon po dogovoru