All for Joomla All for Webmasters

pogostavprasanja

Beljenje zob

Kaj sploh je beljenje zob? Pod pojmom beljenje zob se skrivata dva po namembnosti popolnoma ločena postopka v zobozdravstveni ordinaciji.

 

Prvi je t.i. ordinacijsko notranje beljenje zob, ki ga izvajamo pri notranje zabarvanih mrtvih zobeh, običajno v vidnem področju.

Notranje zabarvanje nastane zaradi vgraditve barvil v sklenino in dentin v času razvoja zoba ali po njegovi izrasti v ustno votlino, na primer barvila amalgamske plombe, polnilnih materialov za zdravljenje zob in srebrnih koreninskih zatičev, celični in bakterijski produkti iz neodstranjenega pulpnega tkiva in barvila iz ustne votline pri pomanjkljivi obrobni zapori plombe.

Beljenje zob - potek

1. Ordinacijsko notranje beljenje zob poteka, kot že ime pove, v ordinaciji, pod nadzorom zobozdravnika. Za vložek v zabarvanem zobu uporabljamo preparate vodikovega peroksida ali karbamid peroksida, ki ga pustimo v zobu tri do pet dni, postopek pa ponavljamo, dokler ne dobimo željene barve zoba. Ta postopek ima redke stranske učinke in je zanesljiva, ponovljiva.

2. Druga stvar pa je kozmetično beljenje, ki je v zadnjih letih masovno pridobilo na popularnosti. Tu spet obstajajo različni sistemi beljenja: ordinacijsko beljenje, beljenje zob doma (seveda po posvetu zobozdravnika), „over-the-counter“ proizvodi ali beljenje zob pri kozmetičarju.

Tu se bomo osredotočili na ordinacijsko beljenje zob, ki ga aktivno izvaja zobozdravnik. Mehanizem delovanja v tem primeru je ta, da se pod vplivom belila na osnovi karbamid peroksida prerazporedijo kristali hidroksiapatita v sklenini, zato je odboj in lom svetlobe na površino zoba drugačen in je zob svetlejši.

Kako poteka beljenje zob pri zobozdravstvu Sekulić

* Izbira željene barve

* Zaščita dlesni

* Nanos belila za 15min in svetlobna aktivacija

Po 15min delovanja belilo speremo in preverimo, če je beljenje že doseglo željen učinek
Če še ni, potem nanesemo novo porcijo belila. V eni seji lahko belilo vsega skupaj nanesemo največ tri-krat.

Ker je zob tekom samega beljenja dehidriran, se prava nova barva zoba izrazi šele po 7 do 10 dneh. Takrat tudi zamenjamo stare zalivke na beljenih zobeh, ker se sedaj ne ujemajo več z novo barvo. Možen stranski učinek je pooperativna občutljivost zob.

Kako dolgo bodo moji zobje vidno bolj beli?

Barva, ki jo z beljenjem dosežemo, naj bi zdržala približno 3 leta, je pa obstojnost odvisna od večih faktorjev, ki lahko skrajšajo ta čas:

* Kajenje

* Pitje kave

* Rdeče vino

* Itd.

Želite beljenje zob vrhunske kvalitete in "hollywood" nasmešek po ugodni ceni?

Zobozdravstvena ordinacija Sekulić opravlja beljenje zob kot dolgoletno, rutinirano prakso z izjemnimi, dolgotrajnimi rezultati.

Pišite nam na e-mail naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pa nas kontaktirate preko obrazca na internetni strani. Obljubljamo, da vam bomo odgovorili na vsa zastavljena vprašanja.

VIRI:
1. I. Škoro, J. Jan: Ordinacijsko notranje beljenje zob: prikaz primerov. Zobozdravstveni Vestnik, 2005; 60: 150-155

2. Tooth Whitening/Bleaching: Treatment Considerations for Dentists and Their Patiets. ADA Council on Scientific Affairs. September 2009 (revised November 2010)

- See more at: http://www.zobozdravstvo-sekulic.si/node/26#sthash.s9q2fn0A.dpuf

Kje smo?

Korotanska 2

1000 Ljubljana

Obiščite nas

Kontakt

Natalija Budin Sekulić, dr.dent.med.

email: natalija.sekulic@gmail.com

Tel.: 040 455 236, 01 5058 589

Veronika Sekulić, dr.dent.med., MSc. (Rim)

email: veronika0312@gmail.com

Tel: 040 455 235

Delovni čas

tor/sre 13.00 – 19.00

čet/pet 8.00 – 13.00

pon po dogovoru