All for Joomla All for Webmasters

pogostavprasanja

Zobne paste 3. del

Karies preventivno delovanje

Številne klinične študije dokazujejo, da zobne paste ki vsebujejo fluoride, ščitijo zobe pred zobno gnilobo. To velja tako za otroke, kot tudi za odrasle. Večkrat tako zobno pasto uporabimo, boljša je zaščita. Običajno vsebujejo natrijev fluorid, aminofluorid, cinkov fluorid ali natrijev monofluor fosfat. Priporočena koncentracija fluoridov v pasti je do 500ppm za otroke in do 1450ppm za odrasle. Višje koncentracije lahko pri otrocih z izraščajočimi zobmi povzročijo fluorozo, pri odraslih pa višje koncentracije nimajo boljšega antikariogenega delovanja.

Zaščita pred gingivitisom in parodontitisom

Vnetje dlesni in drugih obzobnih tkiv nastane kot odgovor telesa na nalaganje plaka na zobeh. Torej, če zobnih oblog ni, potem ne pride do vnetij obzobnih tkiv. Vendar je v resničnem življenju zaradi različnih razlogov, včasih težko vzdrževati tako perfektno zobno higieno. Da bi se omejilo nalaganje plaka, dodajajo zobnim pastam snovi z antibakterijskim ter bakteriostatičnem delovanjem (npr. triklosan, kositrov fluorid, cinkov citrat…). Dolgotrajna uporaba zobnih past, ki vsebujejo take snovi, bi lahko privedla do nastanka rezistentnih bakterij. Zato velja, da je potrebno paciente naučiti kako vzdrževati pravilno zobno higieno, uporaba zobnih past z antibakterijskim delovanjem, pa naj bo omejena le na krajši čas.

Preprečevanje dentinske preobčutljivosti

Odmik dlesni, abrazije in erozije privedejo do razgaljenja zobnega dentina. Ko jemo nekaj hladnega, kislega, sladkega ali samo vdihnemo hladen zrak, se občasno pojavi na določenem zobu kratkotrajna ostra bolečina. Zobnim pastam zato dodajajo snovi, ki zmanjšujejo občutljivost zob. Dokazano je, da ne vplivajo na vse paciente enako, včasih gre tudi za placebo efekt. Največkrat dodajajo kajijev nitrat, natrijev fluorid, arginin, kalcijev karbonat…

Zmanjšanje nastajanja zobnega kamna

Zobni kamen nastane pri mineralizaciji zobnega plaka. Zobne paste, ki preprečujejo ta proces, vsebujejo pirofosfate, fosfonate, cinkove soli... Vedeti pa moramo, da te zobne paste preprečujejo nastanek novega zobnega kamna, ne odstranjujejo pa že obstoječega. V tem primeru moramo do svojega zobozdravnika na profesionalno čiščenje.

Kje smo?

Korotanska 2

1000 Ljubljana

Obiščite nas

Kontakt

Natalija Budin Sekulić, dr.dent.med.

email: natalija.sekulic@gmail.com

Tel.: 040 455 236, 01 5058 589

Veronika Sekulić, dr.dent.med., MSc. (Rim)

email: veronika0312@gmail.com

Tel: 040 455 235

Delovni čas

tor/sre 13.00 – 19.00

čet/pet 8.00 – 13.00

pon po dogovoru