All for Joomla All for Webmasters

zdravizobje

Zakaj je za vsakogar nujno vedeti nekaj več o čiščenju zob, kot so nas naučili v mladosti?

Odločili smo se za uvedbo brezplačnega pouka ustne higiene. Zajemal bo:

  • Osnove zgradbe in delovanja zobnega in obzobnega organa
  • Kako je lahko nezadostna ali napačna ustna higiena škodljiva
  • Pojasnitev, zakaj nastaneta parodontalna bolezen in karies
  • Pravilna tehnika umivanja zob in medzobnih prostorov
  • Svetovanje o izbiri primernih pripomočkov za pravilno izvajanje ustne higiene (zobne in medzobne ščetke, zobna nitka, električna zobna ščetka, uporaba ustnih vod in zobnih past)
  • Svetovanje o morebitnem nadaljnjem zdravljenju pri zobozdravniku in/ali specialistu parodontologu 

Raziskave kažejo, da velika večina odraslega prebivalstva Ljubljane potrebuje (vsaj) začetno parodontalno zdravljenje, kar pomeni, da ima velika večina odraslih prebivalcev eno od oblik parodontalne patologije. Vzrok za razvoj parodontalne bolezni (nekoč »paradentoze«) je plak iz živih in mrtvih bakterij ter njihovih produktov, sestavin sline in ostankov hrane. Na površini zob se dolgotrajna prisotnost plaka kaže kot napredujoč karies, na obzobnih tkivih pa najprej kot vnetje dlesni. Ko zajame tudi cement, pozobnico in alveolarno kost, rečemo temu parodontalna bolezen. To je v večini primerov kronična vnetna bolezen, ki se začne že v mladosti, pri slabih ustnohigienskih navadah. Po desetletjih brez znakov in simptomov, začne dlesen krvaveti, zobje pa napredujoče majati, kar brez zdravljenja vodi v izgubo zob. V napredovali obliki ima vpliv na morebitne prisotne sistemske bolezni (srčno-žilne, pljučne, presnovne…), velja pa tudi obratno, da sistemske bolezni vplivajo na napredovanje parodontalne bolezni.

Večina bolnikov s parodontalno boleznijo le-to opazi šele v relativno pozni fazi, torej takrat, ko se jim začnejo majati zobje in takrat poiščejo pomoč zobozdravnika. Pomembno je vedeti, da se je tem težavam s pravilno ustno higieno moč izogniti. 

Razen parodontalne bolezni in kariesa pa je v zadnjih letih opaziti vse več odmika dlesni in razgaljenja zobnih vratov, kar se pojavlja predvsem pri mlajših. Tudi temu se je mogoče s pravilno higieno izogniti.  

Če bi se želeli naučiti pravilnega ščetkanja, nas le pokličite in se bomo dogovorili za termin!

Kje smo?

Korotanska 2

1000 Ljubljana

Obiščite nas

Kontakt

Natalija Budin Sekulić, dr.dent.med.

email: natalija.sekulic@gmail.com

Tel.: 040 455 236, 01 5058 589

Veronika Sekulić, dr.dent.med., MSc. (Rim)

email: veronika0312@gmail.com

Tel: 040 455 235

Delovni čas

tor/sre 13.00 – 19.00

čet/pet 8.00 – 13.00

pon po dogovoru